Nyttig information gällande hot och våld, försäkringar m.m

Då det varit tvetydigt och frågan aktualiserats flera gånger om vad som gäller vid hot och våld-situationer ombord på våra tåg vill vi förtydliga detta.

Vad som gäller då vi är i tjänst och blir utsatta för hot och våld, så ska detta ALLTID anmälas och rapporteras in. Följande personal är personal med befogenheter och skydd i säkerhets- eller ordningstjänst:

Tjänstgörande uniformerad ombordpersonal: Tjänstgörande ombordpersonal , klädd i SJ-uniform eller i annan uniform som bärs av tågpersonal 

  Personal som tjänstgör i trafiksäkerhetstjänst: Förare, växlingspersonal, och iannan personal som tjänstgör i en arbetsuppgift som kräver en behörighetsfunktion i trafiksäkerhetstjänst, enligt SJF 015, Behörighets-funktioner i trafiksäkerhetstjänst.

Vad som gäller för oss på SJ AB finns att finna i SJF 616 (SJF 616 Personal med befogenheter och skydd i säkerhets- eller ordningstjänst2[1]), där dessutom utdrag ur lag om ”skydd för viss tjänsteutövning” samt ”järnvägslagen” finns med. Vi vill härmed uppmana er att inte glömma bort eller tveka att anmäla när ni känner er hotade eller på annat sätt blir utsatta för våld. Er anmälan gör skillnad även om det kan kännas jobbigt att gå vidare med en rättsprocess. Stå på er kollegor!

 

När vi är på olika stationer och har gångtider/förflyttningstider till diverse bangårdar m.m, tänk på att använda de gångar och vägar som är avsatta för det, den ”officiella” gångvägen, även om den är en bit längre. Gör man inte detta och avviker och skulle mot förmodan stuka foten i t ex makadamen gäller inte försäkringen du har på jobbet. Som exempel kan anges den gångväg vi har ner till RBS:en i Eskilstuna, där man gärna tar den kortare vägen över gångbron, medan den ”officiella” vägen går nere vid rondellen och vidare. Ta den tid det tar och ge er själva en extra promenad för hälsan!

Tänk även på att som medlem i SEKO ingår ett antal försäkringar:

Om det sker en olycka på jobbet eller t ex  till och från jobbet, anmäl alltid detta även om det för tillfället inte gör någon större åverkan på din kropp/mentala hälsa, för att kunna få detta registrerat hos AFA om det skulle uppkomma skada/handikapp i efterhand. Blankett för detta finns att hämta HÄR. Denna fylles i tillsammans med din produktionsledare.

 

När vi har en reservtur och får en hel tur utlagd, men som inte är lika lång som reservtiden betyder det inte att man gå hem efter avslutad tur. Denna tid kan i sådana fall SJ dra av för att man gått tidigare. Har man reservtid som är längre måste man sitta kvar hela tiden ut.

Vice versa gäller också att hålla koll på om du har reserv och SJ lägger ut en tur på din reservtur och kvartstid ingår, att de fyller upp den med fulltid. T ex om du får en del av en tur fram och tillbaka till Cst där det är tre timmars kvartstid i Cst, för att sedan åka hem och fortsätta din reservtur. Denna kvartstid ska då vara igenfylld med fulltid, så vi uppmanar alla att kontrollera vad som läggs in i Tydal när de ändrar på er reserv!

 

Allt gott!

Det här inlägget postades i Lokförare, Ombord, Skyddsombud och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.