SEKO varslar om konflikt på järnvägsområdet

SEKO – Facket för Service och Kommunikation – har idag beslutat att varsla om konflikt på järnvägsområdet. Det är förhandlingarna mellan SEKO och Almega som strandat och SEKO tvingas därför att varsla om konfliktåtgärder, främst med fokus på den upphandlade spårtrafiken i Stockholm, Västsverige och Skåne.

– Vi har sällan varit med om en arbetsgivare som är så ovillig att hitta lösningar på frågor som är så viktiga för väldigt många människor. Vi tvingas därför att lägga ett omfattande konfliktvarsel för att få igång förhandlingarna igen, säger SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén.

En av de bärande frågorna för SEKO inom spårtrafikområdet handlar om förstärkt skydd för förbundets medlemmar vid verksamhetsövergång och byte av tågoperatör. SEKO vill i det centrala avtalet skriva in regler som innebär att den som är anställd får behålla sina löner och anställningsvillkor när olika verksamheter inom spårtrafiken upphandlas. Varje ny upphandling innebär oro för SEKO:s medlemmar.

– Idag räcker det för ett företag att byta namn och organisationsnummer för att frigöra sig från de lokala avtalen och börja försämra villkoren för våra medlemmar. Det kan handla om såväl förlorande semesterdagar som tappat pension och lägre lön. Det är inte acceptabelt att detta förekommer på så många håll i branschen. Vi vill ha ett system som skyddar våra medlemmar mot denna form av villkorsdumpning, säger SEKO:s avtalssekreterare Valle Karlsson.

SEKO:s varsel innebär total arbetsnedläggelse, strejk, för samtliga medlemmar inom avtalsområdet Spårtrafik enligt specifikation (se bilaga). Bland annat berörs SJ (främst i Göteborgsregionen), Veolia (Skåneregionen) och tunnelbanan i Stockholm. Strejken berör omkring 1 500 SEKO-medlemmar. Varslet omfattar också övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad för samtliga SEKO:s medlemmar inom avtalsområdet.

VarselSpår10juni2013201306101302

Samtliga stridsåtgärder träder i kraft torsdagen den 20 juni kl. 03.00.

För ytterligare information, kontakta:

Jonas Pettersson, kommunikationschef SEKO, 070-631 50 49
Erik Sandberg, bitr kommunikationschef SEKO, 070-600 24 96

Det här inlägget postades i Varsel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.