SJ Varsel

SJ varslade den 21 januari 453 personer om uppsägning. Varslet innebär i huvudsak att lägga ner 17 resebutiker, ett Contact Center samt relativt stora förändringar i bolagets administration. Beslutet att lägga ner Contact Center i Tranås fattades utan att bolaget genomfört Mbl § 11 förhandling.

Den första verksamhetsförhandlingen genomfördes den 22 januari och berörde verksamheten inom division Marknad och Försäljning. SJ avsåg att fatta beslut och genomföra förändringen omedelbart efter förhandlingen den 22 januari. Seko motsatte sig detta och begärde ut ett kompletterande och mer omfattande material för att kunna ta ställning till konsekvenserna av nedläggningsbesluten. I det arbete som vi sedan genomfört internt har vi identifierat många risker som berör annan verksamhet i bolaget och vi har ännu inte accepterat nedläggningen i någon del. Förhandlingarna avseende försäljningen kommer att fortsätta på måndag den 10 februari.

Under vecka 6 har vi genomfört ett flertal förhandlingar med olika divisioner och staber i SJ. Sammanfattningsvis kan vi säga att Seko är kritiskt inställda till merparten av de förhandlingsunderlag som föredragits vid dessa förhandlingstillfällen. Vid ett särskilt möte med Vd framfördes en hel del kritik mot förhandlingsunderlagen samt också kritik mot förslagen till beslut. Mötet med Vd har resulterat i att flertalet enheter måste återkomma med ett mer preciserat underlag och även se över om det är nödvändigt att utlysa tjänster i den omfattning som föreslagits. På flera enheter tycker vi också att man sparat i chefsleden till förmån för neddragningar i befattningar som är viktiga i den dagliga driften vilken kan orsaka störningar i produktionen.

Sammanfattningsvis ser vi i förhandlingsunderlagen en fortsatt chefstung organisation även efter genomförda verksamhetsförändringar, samtidigt som en del viktig produktionspersonal riskerar att försvinna.

Omställningsgruppen har också haft ett möte under veckan och förbereder arbetet inför de uppsägningar som planeras. En särskild ”frågor och svar” funktion håller på att tas fram och kommer inom kort att presenteras på intranätet.¨

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.