Seko SJ Medlemsinformation vecka 17

images (1)

Löne- och avtalsförhandlingar

Förhandlingarna om löner gällande från och med den 31 mars har fortsatt under veckan. I huvudsak har förhandlingarna under veckan handlat om medlemmar med I-löner. Förhandlingarna kommer att fortsätta kommande vecka och nu sista inbokade förhandlingsdag är den 19 maj.
Vi går nu in i det tredje avtalsåret och den aktuella potten att fördela omfattar ett löneutrymme på 2,3 %. Avtalsperioden omfattar nu perioden 2015-04-01 – 2016-03-31.

Timlön 

Seko har som bekant ett avtal för timanställda i vilket timlönen fastställs utifrån det Genomsnittliga Förtjänstläget, GFL. I avtalet finns också regler som innebär att timlönen höjs med 6 % vid beordring eller ombeordring av tjänst senare än 48 timmar före tjänstens början. Tyvärr har det visat sig att alla inte erhållit denna högre timlön på det sätt som avtalet föreskriver. Seko har lyft frågan med HR som just nu undersöker orsaken varför detta fallerat. Alla som har fått sin tjänst ändrad mer än två timmar eller utlagd senare än 48 timmar före tjänstens början kommer att få sin lön reglerad. Finns det osäkerhet om detta ber vi de som har timanställning att kontakta sin gruppchef.

SJ projekt Ratio

Skyddsombudens arbete har fortsatt under veckan med att titta på och lämna synpunkter på SJs förslag till handlingsplaner kopplat till den förändrade bemanning som de önskar genomföra på snabbtåg. En formell skrivelse har även under veckan lämnats till divisionens ledning med ett antal frågeställningar utifrån de risker som ses kopplat till de föreslagna förändringarna på både IC-, Regional- och Snabbtåg. Det behövs betydligt mer konkreta svar och tydligare åtgärdsplaner från arbetsgivaren i frågan om förändrad grundbemanning på de tågavgångar som berörs under fas 1. Även lokförarnas skyddsombud har ett antal synpunkter ur sitt perspektiv eftersom en förändring av bemanningen ombord i allra högsta grad kan komma att negativt påverka lokförarnas arbetsmiljö.

Skyddsombudens bedömning är att det finns en hel del arbete kvar för arbetsgivaren att göra om man ska lyckas leva upp till intentionerna med flera av sina egna förslag till förebyggande åtgärder. Inte minst när det gäller det gäller de saker som ska lösas med hjälp av nya arbetsverktyg i telefonen, arbetsverktyg som ännu inte är klara!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.