Minskad bortavaro

Seko och SJ har under våren och sommaren fört diskussioner om lösningar för att minska bortavarotiden för medlemmar som arbetar på tågtrafiken Östersund- Stockholm och Sundsvall under T 16.

Nu är det klart med ett kollektivavtal under T 16 som innebär att borta- varotiden minskar med totalt ca 300 timmar i veckan för aktuell trafik. Det innebär att omkring 30 medarbetare kommer att minska sin bortavarotid med ca 10 timmar per person och vecka.

Avtalet för trafiken Östersund- Stockholm- Östersund innebär att rasten ersätts med ett måltidsuppehåll på berörda tåg. Måltidsuppehållet planeras mellan stationer på de relativt långa gångtider som finns.

Som kompensation för att ha måltidsuppehåll istället för rast fulltids betalas sista timmen kvartstid på turen. Loktågen ska i huvudsak bemannas med 58-kompetens.

För Sundsvallsåkningen innebär avtalet för T 16 att turerna på tågen tillåter en arbetsperiod överstigande 12 timmar. Även här kompenseras avsteget med att den sista timmen kvartstid fulltids betalas på de aktuella turerna.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.