HSO informerar om färger och bidrag

Hösten är här med härliga färger i naturen. Löven är gula och har lyckligtvis inte börjat orsaka halka ännu, men vi förare får ha det i åtanke vid inbromsningar. På tal om färger har en diskussion startat om färg på varselkläder dels för oss förare på SJ vad gäller våra nya växlingsjackor som ska placeras på RC-lok och dels färgen på Trafikverkets personal som arbetar längs våra järnvägar.

Företaget som tillhandahåller varselkläder hävdar att TRV inte längre beställer kläder i orange utan i gult – och därför är kläder i orange snart slut i lager. Skyddsorganisationen tillsammans med SJ har nu inlett diskussion med TRV varför denna ändring sker. Skyddsorganisationen hävdar att regler finns att tågvarnaren har gula varselkläder och övrig arbetande personal invid järnväg har orange. Vi hävdar också genom påpekande från förare att vi ser och reagerar fortare om vi ser personer med orange utefter spåren. Nu inväntar vi en studie som ska ha genomförts där det framkom att gult syns bättre än orange från Trafikverket. Om vi inte får svar kan SJ hjälpa till och ta frågan högre upp till ansvarig för alla järnvägsbolag för att få ett svar.

Skyddsorganisationen har upptäckt att SJ slutat beställa varselvästar med tryck ”lokförare”. Tydligen är orsaken ekonomi. Skyddsorganisationen hoppas att SJ fortsättningsvis trycker våra varselvästar med ”lokförare” på, då det vid en eventuell olycka är viktigt för räddningstjänst/polis att snabbt se oss bland övrig personal.

Vi är mitt uppe i turlistarbetet. I år får skyddsombuden vara med i tidigt skede. Vi tar av skyddsombudens förhandlade ”bastid” för att i vår roll som skyddsombud bevaka turlistorna innan de är satta i sten vad gäller att förhindra ensamarbete, ifall en åkstation får åka på nya linjer/bangårdar så att arbetsgivaren hinner ta fram övningsturer för de som inte varit på dessa platser innan. Vi tittar på att rastlokaler finns på de orter där vi ska vända tåg och det inte är en åkstation med naturliga rastlokaler. Vi bevakar också på att det finns säkra gångvägar till överliggningar.

Jag vill avsluta denna blogg med information kring Stiftelsen SJ/BV-personalens Förmånsfond. Stiftelsen övervakar medel från ett antal fonder och dessa kan ge ekonomiskt bidrag till personer som söker efter vissa kriterier. Om du uppfyller kravet att du har ursprung i den tidigare SJ-koncernen och är anställd på SJ kan du ansöka om ekonomiskt bidrag från denna Fond om du t.ex studerar. Fonden kan hjälpa till med studielitteratur. Om du är sjukskriven till viss del kan du söka och kanske få ekonomiskt bidrag. Om du har barn med sjukdom kan Fonden besluta om att stödja dig. Detta var bara några exempel så för mer detaljerad fakta kan du gå in på www.sjbv.se och läs mer. Om du redan nu har fler frågor är mailadressenstiftelsen@sjbv.se.

Kör försiktigt därute och tänk på din arbetsmiljö!

Vid pennan HSO Trafik Annika Laursén

Det här inlägget postades i Skyddsombud. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.