Medlemsinformation v.45 Seko SJ

Möte med klubbarna

Seko SJ hade den 3 – 4 november sitt ordinarie höstmöte. Detta möte med klubbarna är ett av de mer formella möten som vi i Seko kallar representantskapsmöte. Dvs Varje klubb representerar samtliga sina olika medlemsgrupper. Samtliga klubbar hade en eller två representanter närvarande på mötet.

Syftet med att kalla in dessa möten är att skapa en demokratisk plattform för att säkerställa att klubbarna är väl insatta i den löpande verksamheten som drivs av styrelsen i Seko SJ. Utöver ett intensivt arbete med de aktuella frågor som vi har att jobba med så deltog under dag 2 SJs VD, Crister Fritzson. Crister var med på mötet under ca tre intensiva timmar. Bland annat föredrog Crister dels det aktuella läget i bolaget samt dels gav sin syn på framtiden. Sista timmen ägnades åt intressanta diskussioner där i princip alla närvarande ställde frågor i olika aktuella ärenden. Allt från SJs utdelning till ägaren och synen på olika yrkesroller diskuterades. Crister gav i en del fall ganska tydliga besked om framtiden och en del frågor fick följa med för vidare hantering i ordinarie process.

Tågtjänstfördelningen T16

På ombordsidan lägger SJ endast grundbemanning i den s.k. basplanen som skickas ut och det ankommer därefter på arbetstagarorganisationerna och skyddsorganisationen att inkomma med synpunkter och önskemål om bemanningsnivåerna. På Regional saknades det biljettgranskare/agsb på flera sena avgångar där det sedan tidigare är känt att problem finns . Detta gäller även tunga tåg med många resande.

SJ ritade in förstärkning på ett antal sena avgångar från Cst mot Et, Lp, H och Vå och man bemannade även upp tåg som Kac redan idag har uppbemannade (samma nivåer som T15). Många av våra önskemål avslogs, men en del frågor kvarstår för SJ att svara på. Man svarade också, angående delning av långa turer framförallt dag två, att det inte görs om en station redan ligger lågt i tursnitt.

Fairtransport kampanj

Förra veckan var ETF kampanj om ombord bemanning ett lysande exempel på europeiskt fackligt samarbete. Denna vecka är det ETF kampanj mot social dumping inom Transportnäringen som är i fokus. Det gemensamma målet inom ETF är att samla minst en miljon namnunderskrifter, varav 40 000 i Sverige. Ställ upp och stöd arbetet mot social dumping inom Transportområdet genom att skriva på uppropet via länken www.fairtransporteurope.eu.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.