Medlemsinfo v.48 Seko SJ

ID-kontroller i gränsöverskridande trafik
Regeringen har som bekant beslutat att det skall införas gränskontroller i tågen innan passage av gränsen till Sverige. Regeringen skriver följande på sin hemsida:
I närtid inför Sverige transportörsansvar och därmed ID-kontroller som skall ombesörjas av de ansvariga transportörerna för samtliga kollektiva transportsätt till Sverige. Det innebär ID-kontroller i transportörernas regi på färjan mellan Helsingborg och Helsingör samt på både tåg- och busstrafiken över Öresundsbron.

Seko SJ har fått en kortfattad information vid ett ordinarie Mbl möte med VD. Det är fortfarande oklart hur SJ skall agera med anledning av kravet från regeringen. Detaljerna diskuteras mellan bolaget och regeringskansliet just nu.

Seko SJ är av den bestämda uppfattningen att SJs personal inte skall genomföra dessa ID kontroller. Vår uppfattning är att kontrollerna i Danmark måste ske innan ombordstigning för att förhindra kaos i samband med tågens avgång från i första hand Köpenhamn och Kastrup.
Kontrollerna kan inte genomföras av egen personal eftersom vi bedömer att det fordras stor kunskap om godkända utländska pass och legitimationshandlingar för en korrekt bedömning. Seko SJ bedömer också att det kan förekomma risk för hot och våld vid eventuella avvisningar från tågen.

Är du inte medlem?

Det är lätt ordnat. Gå in på www.seko.se/Medlemskap/ och fyll i ansökan direkt. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det första halvåret. Avgiften till a- kassan tillkommer. Som medlem i Seko kan du känna dig tryggare.
Välkommen till Seko – med dig blir vi starkare!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.