Övertid

De senaste dagarna har Seko uppmärksammats på hur SJ informerat medarbetarna om hur de ser på övertid. Seko kan bara spekulera om varför SJ sänt ut denna information.

Arbete på övertid skall enligt kollektivavtalet i första hand ske på frivillig väg. Att som arbetsgivare kräva att de anställda jobbar övertid, är en ganska ingripande handling som kan få stora konsekvenser för den enskildes möjligheter att disponera sin fritid.

Anställda i SJ har redan idag en pressad arbetssituation och det måste vara möjligt att kunna avstå från övertidsarbete utan att man skall behöva ta stora diskussioner om orsaken. Seko anser att SJ borde fråga sig om varför man känner sig tvingade att skicka ut information om att chefer på SJ visst får beordra övertid.

Det står ingenstans i informationen om att när arbetsgivaren beordrar övertid så ska beordringen vara skriftlig. Seko anser att det ska vara klart att SJ beordrar övertid och att den då ska vara skriftlig. Legitimiteten kommer att testas efteråt när en enskild medlem så önskar. Därför måste det gå att bevisa att det rör sig om en beordran.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.