Information som rör det nya Spårtrafikavtalet

Arbetstidsregler för nytillträdande företag inom Fjärrtrafiken

Med anledning av förra årets utveckling där Citytåg och MTR Express skulle startatrafik har vi nu enats om att införa arbetstidsregler som utgår ifrån det som SJ förnärvarande har. Reglerna gäller bara för nytillträdande företag som inte tecknar egetlokalt avtal. MTR express har nu eget lokalt avtal, Citytåg drog sig ur sin satsning.Arbetsgruppen för nytt centralt avtal kommer att arbeta vidare under året medresterande områden som godstrafik, regionaltrafik, verkstad, städ och service,lokaltrafik. Vi måste fortsätta arbetet med att stärka branschavtalet.

Förlängd tid att teckna inrangeringsavtal för Veolia Krösatåg.

I skymundan av kampen för de timanställda har det pågått inrangeringsförhandlingar för de två veoliaaffärerna Krösa Syd och Krösa Nord. Olika villkor gäller och företaget önskar på sedvanligt en harmonisering till de sämre villkoren. Detta har inte SEKO accepterat och genom detta protokoll säkerställer vi att vi kommer ut i ”öppet läge” med möjlighet till konflikt för att försvara våra medlemmar på Krösatågen om det inte går att lösa förhandlingsvägen. Direktverkande regel om genomsnittslön

Avtalet innehåller en ”direktverkande” regel om genomsnittslön för arvodist/timanställda som omgående får genomslag i lokala kollektivavtal. Företagsfack/klubbar som tecknat separata arvodistavtal bör tänka på följande:

– Om arbetsgivaren föreslår att ni skriver om ert lokala arvodistavtal, måste detta kompletteras med avtalstexten från den centrala överenskommelsen angående genomsnittslön. Om detta inte görs skulle arbetsgivaren kunna hävda att ni tecknat ett nytt avtal där den direktverkande regeln skrivits bort. Detta gäller även regeln om 225 arbetsdagar för att få ett års anställningstid. En del företagsfack/klubbar har i sina arvodistavtal istället en timkonvertering. Nu gäller 225-dagarsregeln om man inte kommer överens om annat.

– Samtliga företagsfack/klubbar bör efter avslutad lönerevision där löneutrymmet är 1,65 % (1,8-0,15) fastställa en genomsnittlig lön för de yrkesgrupper där timanställningar förekommer. Man bör även fastställa genomsnittlig lön + 6 % för de timanställda som får besked senare än 48 timmar innan passet skall påbörjas. Klubbarna kan omgående börja rekrytera timanställda och anmäla till arbetsgivaren vilka som är medlemmar i SEKO.

Vid osäkerhet kring vad som gäller, kontakta Sekos förhandlingsenhet

 

Det här inlägget postades i Kollektivavtal, LAS, Okategoriserade, Timanställning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.