Medlemsinformation vecka 15

Regeringen satsar på ökat järnvägsunderhåll

Ett litet steg på vägen är den satsning på ökat järnvägsunderhåll som regeringen presenterade den 7 april. Symtomatiskt är att kontaktledningen rasade i Årstaberg samtidigt. Det säger en del om omfattningen av de problem som järnvägens infrastruktur dras med. I pressmeddelandet kan man notera att ”Tågen ska komma fram i tid, man ska kunna komma fram till jobbet i tid och företag ska kunna transportera gods och vara säkra på att de levereras som det ska. Regeringen ökar investeringen i järnvägsunderhållet med 620 miljoner redan under 2015. Därefter med 1,24 miljarder årligen 2016, 2017 och 2018.” Det är mycket positivt att denna satsning sker, men förmodligen bör också underhållsansvaret ses över och frågan är väl om Trafikverket är rätt myndighet att ansvara även för järnvägens infrastruktur. Seko SJ tycker att denna gigantiska myndighet borde ifrågasättas och att staten borde överväga att återinföra ett särskilt banverk för att underhålla och ansvara för järnvägens infrastruktur.

Löne- och avtalsförhandlingar

Vi går nu in i det tredje avtalsåret och den aktuella potten att fördela omfattar ett löneutrymme på 2,3 %. Avtalsperioden omfattar nu perioden 2015-04-01 – 2016-03-31. Just nu pågår en del förberedelser och vi har bokat ett antal förhandlingsdagar under april och maj månad. SJ har en del arbete med att genomföra lönesamtal med samtliga anställda som har Individuella löner, innan förhandlingarna kan starta på allvar. Seko SJ har tillsammans med klubbarna tagit fram ett antal hjärtefrågor som vi vill förändra i dagens Spåra SJ. Vi återkommer med mer information om detta när vi är inne i förhandling med SJ om villkorsändringar.

E-learning JTF 2015

Seko har under hösten 2014 deltagit i flera möten inför den E-learning som SJ avser att införa under 2015 som en del av det lärande året. JTF utbildning och utbildning i de lokala föreskrifterna inom SJ sker som bekant efter en ny modell med ett större prov under senhösten efter genomförd E-learning. Från Sekos sida har vi varit glasklara med att all utbildning som sker på arbetsplatsen skall vara schemalagd arbetstid som arbetstidsberäknas precis som vilket arbetspass som helst. Endast de som frivilligt avser att göra utbildningen på fritid utanför arbetsplatsen ersätts med 4 timmar tid mot tid. Det senare är helt frivilligt och kan inte åberopas som utgångspunkt för att ge samma kompensation för genomförande av utbildningen på arbetsplatsen. Tyvärr har ett antal gruppchefer gått ut med information som tyder på att SJ inte förstår eller helt enkelt obstruerar mot sitt eget kollektivavtal. Sekos linje är som sagts tidigare glasklar och det finns inga överenskommelser skrivna som ger företaget möjlighet att kompensera utbildning på den egna arbetsplatsen på annat sätt än som ordinarie arbete.

Efterverkningar av Seko strejk i juni 2014.

Som bekant varslade och genomförde Seko en omfattande arbetsnedläggelse för att på så sätt tvinga fram bättre villkor för de anställda som har osäkra anställningsförhållanden. Syftet var att på så sätt nå fram till att allt fler får tillsvidareanställning i stället för de mer osäkra timanställningar som har florerat. Det vi kan se är att antalet timanställningar minskar stadigt i SJ. I den delen ser vi effekter av Sekos avtal och att vi som enda förbund tog vårt ansvar för alla de som har osäkra anställningsformer. I klubbarnas uppdrag ingår att aktivt arbeta med att hjälpa de medlemmar som har dessa anställningar och hjälpa dem med att lämna in sk företrädesrättsblanketter enligt LAS för att påskynda” inlasning” till fasta anställningar. I avtalet som reglerar den högre timlön, sk GFL (Genomsnittligt förtjänstläge) som Sekos medlemmar får, finns det också en viktig skrivning om att de som får ett jobb utlagt senare än 48 timmar före detta skall börjas, ökar timlönen med 6 %. Detta tillägg på 6 % utgår även om ett tidigare utlagt jobb förskjuts med mer än två timmar från den ursprungliga planeringen. Tyvärr har vi fått alltfler signaler om att det tydligen inte fungerar med utbetalning av dessa 6% som avtalet föreskriver vid förskjutning av arbetstiden. Seko SJ är därför angelägna om att alla som är medlemmar i Seko och jobbar på timme kollar upp sina lönespecifikationer under perioden 18 juni 2014 och framåt för att kolla att rätt timlön utbetalts. Tillägget på 6 % per timme utgår utöver de högre timlöner som Sekos medlemmar får genom den sk GFL beräkningen. Rätt timlön utbetalas från och med den månad som man ansluter sig till Seko. Vi bevakar alla inträden och lämnar uppgift till SJ om vilka som omfattas av Sekos avtal en gång per månad.

Dagens understatement

På eftermiddagen den 6 april fotograferades någon form av småkryp på vårt överliggningshotell i Stockholm. Eftersom det inte var första gången, uppstod snabbt en ganska uppjagad stämning. Helt naturligt med tanke på att ingen vill ha med sig den typen av gäster i sin packning när man reser hem. SJ kom så småningom ut med ett informationsmail där man konstaterar att det florerar rykten om att man hittat ohyra på nämnda hotell i Stockholm. Småkrypen är fotograferade och finns i verkligheten. Eftersom det inte är första gången som detta problem uppstår rekommenderar vi att företaget helt enkelt löser problemet med att byta hotell. Fotograferad ohyra Är du inte medlem? Det är lätt ordnat. Gå in på www.seko.se/Medlemskap/ och fyll i ansökan direkt. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det första halvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer. Som medlem i Seko kan du känna dig tryggare. Välkommen till Seko – med dig blir vi starkare!

Det här inlägget postades i Nyhetsblad. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.