Seko SJ medlemsinfo v. 21

Avtalsrörelsen 2015

Under veckan har förhandlingarna om nya löner för de med individuell lön slutförts och på detta område finns det nu en preliminär uppgörelse. När det gäller förhandlingar om befattningslöner, så har vi inte heller under denna vecka fått något första bud från SJ. Det senare innebär att det nu börjar närma sig ”bäst före datum” för att ny och retroaktiv lön ska kunna utbetalas på juni månads lön.

Diskussioner om tillämpning av vissa villkor i Spåra SJ har fortsatt under veckan. Här handlar det i första hand om frågorna om att skapa robusthet i schemaläggning samt åtgärder för att bör skrivningen i avtalet om att sluta före kl. 19 och börja tidigast kl. 05 efter FP ska upplevas som verklig.

Vi går nu in i det tredje avtalsåret och den aktuella potten att fördela omfattar ett löneutrymme på 2,3 %. Avtalsperioden omfattar nu perioden 2015-04-01 – 2016-03-31.

Turlistor över sommaren

Seko har i förhandling med SJ gjort en överenskommelse att gruppnycklarna ska gälla till den 27/6 och starta igen den 9/8. Sekos uppgörelse skulle i år inneburit att denna sk sommaröverenskommelse endast skulle gällt i perioden 28 juni till och med den 8 augusti. Fördelen med vår överenskommelse var att perioden som alla skulle behöva gå på vikarielista begränsades kraftigt. Tyvärr stod man på arbetsgivarsidan inte upp för den träffade uppgörelsen utan valde att kraftigt förlänga perioden efter samtal med ST.

Seko såg då inte någon möjlighet att tillmötesgå SJ och företaget har nu beslutat att all åkande personal skall gå på vikarielista under hela perioden juni – augusti. Märkligt beslut eftersom det finns förhandlade gruppnycklar fram till den 27 juni och efter den 8 augusti.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.