Medlemsinformation v.44 från Seko SJ

Kampanjen för att öka förtroendet för att resa med järnvägen har startat.

Den 29 oktober startade ETF, Europeiska Transportfederationens kampanj för ombord-personal på tåg i Europa. Seko och Seko SJ står bakom kampanjen i Sverige och på flera stationer runt om i landet delade Seko ut material och informerade om kampanjen

I Belgien har det tills nu varit reglerat i lag att det ska finnas ombordpersonal på alla tåg. Något som EU ansett vara ett marknadshinder och nu har en lagändring gjorts. Effekten blir att 560 personer motsvarande 20 % av kollektivet omgående mister sina arbeten, då Regionaltågen avbemannas. Nu gäller det att alla goda krafter hjälps åt med att arbeta för att det även i framtiden ska finnas ombordpersonal kvar ombord på tågen, både i Sverige och övriga Europa. Stöd kampanjen du också!

Seko har träffat ett avtal som reglerar samåkning för lokförare mellan SJ AB och SJ Götalandståg AB

Seko har nu kommit överens med SJ om regelverk för lokförarnas samåkning på SJ och SJ Götalandståg. Avtalet innebär att det är helt frivilligt att söka de grupper som har samåkning och att man kan byta grupp i samband med ny gruppsökning året efter. Just detta med att det skall vara frivillighet har varit en av de viktigaste punkterna i avtalet. Så som avtalet nu är utformat så är det en option att köra för Götalandståg och de som inte vill slipper.

I dag den 30 oktober fick vi också den ekonomiska ersättningen fastställd. De dagar lokförare kör tur med Götalandstågs tjänst erhålls ett lönetillägg som motsvarar skillnaden i daglön mellan SJ och Götalandstågs lön i tariffernas slutsteg. Tillägget är i år 122 kr per arbetsdag. Tillägget justeras automatiskt i nästa lönerevision när slutlönerna i tariffen är förhandlade 2016. Avtalet omfattar lokförare i Göteborg och Hallsberg

Tågtjänstfördelningen

Under veckan som gått har det varit ett intesivt arbete med tågtjänstfördelningen. Många av våra förtroendevalda har lagt ner mycket arbete på detta. Seko SJ kommer med mer information när protokollen är underskrivna.

Är du inte medlem?                                       

Det är lätt ordnat. Gå in på www.seko.se/Medlemskap/ och fyll i ansökan direkt. Dessutom betalar du bara 50 kronor i månaden under det första halvåret. Avgiften till a-kassan tillkommer. Som medlem i Seko kan du känna dig tryggare.

Välkommen till Seko – med dig blir vi starkare!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.