Konfliktinformation

SEKO har varslat om konfliktåtgärder som träder i kraft kl 03.00 torsdagen den 20 juni. När varslade konfliktåtgärder träder i kraft gäller följande för SEKOs medlemmar på SJ AB.

Varslet omfattar, på SJ AB, övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad. Detta gäller Sekos medlemmar i hela järnvägsbranschen.

 • Sekos hemsida www.seko.se gäller som huvudkälla för aktuell information. Konflikten kan lösas och avslutas med kort varsel. Därför är det viktigt att ni håller er uppdaterade via denna hemsida hela tiden. Givetvis kommer vi försöka att ha folk tillgängliga på respektive åkstation/arbetsplats men den snabbaste vägen att få korrekt information är via www.seko.se
 • En arbetsmarknadskonflikt av den typ som SEKO varslat om är inte att likställa med frivillighet. SEKO förväntar sig att alla medlemmar ställer upp och respekterar det varsel som lagts. För SEKO medlemmar på SJ AB innebär det att respektera övertidsblockad, mertidsblockad och restidsblockad.
 • Övertidsblockad innebär förbud att arbeta övertid. Tågförsening som innebär övertidsarbete får pågå på sedvanligt sätt för att slutföra tjänstgöringstur. I situationer där osäkerhet råder, till exempel vid särskilda händelser som är svåra att bedöma skall SEKOs konfliktpanel tillfrågas om besked för att avgöra om övertidsarbete kan genomföras. E-postadress och telefonnummer finns längst ner i detta meddelande.
 • All övrig övertid är försatt i blockad.
 • SEKO har också lagt ett förbud mot inhyrning av personal och en nyanställningsblockad. Detta gäller samtliga företag i hela järnvägsbranschen oavsett fackförbund eller icke fackligt anslutna.
 • SEKO har också lagt ett förbud mot inhyrning av personal och en nyanställningsblockad. Detta gäller samtliga företag i hela järnvägsbranschen oavsett fackförbund eller icke fackligt anslutna
 • Nyanställningsblockad.
 • Då SJ AB kallt endast anställer sina timanställda de dagar som de jobbar, så upprättas ett nytt anställningsförhållande för varje dag de är inne och jobbar.
 • Detta betyder att de turer som ni har fått uppbokade innan den 20 juni och som gäller dagar efter den 20 juni inte är föremål för konflikt. Däremot är det med hänvisning till nyanställningsstoppet blockad mot delgivning av turer som sker efter den 20 juni.
 • Förbud mot inhyrning av arbetskraft är förbjudet under den tid som konflikten pågår. Inhyrning avser oftast arbetskraft som utför arbete i SJ, men är anställda i andra bolag.

 

SJ AB trafikerar vissa sträckor som berör linjer som är uttagna i strejk.

SEKOs medlemmar som arbetar på tåg som trafikerar linjer där man kan förvänta sig ett hårdare tryck pga av att andra järnvägsbolag strejkar har att förhålla sig neutrala. SJ AB har att hantera frågan om hur personalen skall agera och uppstår så hårt tryck av resenärer att arbetssituationen påverkas negativt så skall detta rapporteras till operativ arbetsledning på sedvanligt sätt.

Vad gäller Almegas lockout så citerar vi Sekos hemsida:

 • Den 13 juni meddelade Almega att de återtar sitt varsel om lockout mot SEKOs medlemmar på grund av vissa oklarheter i deras varsel. Almega avser att återkomma med ett nytt varsel om lockout på tisdag den 18 juni.

Om konflikten bryter ut så kommer SEKO SJs klubbar att ha förtroendevalda och samordnare på respektive åkstation som kommer att kunna hjälpa er med frågor och praktiska detaljer.

Har ni frågor eller funderingar så får ni självklart höra av er till någon förtroendevald eller kontakta SEKO konfliktpanel på email konflikt@seko.se eller ring 08-7914207. Konfliktpanelen är för närvarande bemannade under kontorstid.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.