Strejken avblåst

SEKO stoppar avtalsdumpning inom järnvägsområdet

SEKO – Facket för Service och Kommunikation, svarar ja på medlarnas slutbud i järnvägskonflikten. Detta innebär att strejken avblåses. SEKO ser uppgörelsen som en stor seger som innebär att det inte längre är möjligt att dumpa löner och anställningsvillkor vid en upphandling.

–        Vi är väldigt stolta över att vi i SEKO lyckats stoppa avtalsdumpningen och skydda våra medlemmar från försämrade anställningsvillkor vid byte av tågoperatör. Nu har vi tillsammans med Almega tagit ansvar för den svenska modellen som bygger på starka kollektivavtal.  I dagsläget kan ett byte av arbetsgivare få dramatiska konsekvenser för våra medlemmar i form av dumpade anställningsvillkor. Nu har vi äntligen hittat en lösning, säger Janne Rudén, förbundsordförande, SEKO.

Lösningen innebär att parterna varje år har möjlighet att säga upp det centrala avtalet.

–        I praktiken innebär detta att vi varje år har möjligheten att försvara våra medlemmars villkor med de stridsåtgärder vi bedömer vara lämpliga, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare, SEKO.

Medlemmarnas avtalsvärde på Götalandståg är med denna uppgörelse fullt ut bevarade.

Avtalet i korthet:

Avtalet löper på 36 månader, 1 april 2013 – 31 mars 2016 och löneutrymmet är 6,8 % men är uppsägningsbart varje år.

Löneökningar enligt följande. År 1: 2,7% – År 2: 1,8% – År 3: 2,3%

Ett partsgemensamt arbete inleds med ett tydligt mål om att stärka det centrala avtalet med särskilt fokus på balansen av attraktiva arbets- och anställningsvillkor för de anställda.

Det här inlägget postades i Varsel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.